Açık Sigortacılık Uygulamaları, Müşteri Deneyimini Geleceğe Taşıyor

Gelişen dijital sigortacılık süreçleri, son dönemde çok konuşulan konulardan birini gündem haline getiriyor; açık sigortacılık.

January 6, 2023

Sigortacılık sektörü, teknolojiyle ve dijital gelişmelerle paralel olarak değişen ve dönüşen bir sektör. Son yıllarda sigortacılıkta teknolojik yatırımlar ve gelişmeler daha da hızlanırken, önümüzdeki süreçlerde teknolojinin dokunmadığı hiçbir hizmet kalmayacak gibi görünüyor. Gelişen dijital sigortacılık süreçleri, son dönemde çok konuşulan konulardan birini gündem haline getiriyor; açık sigortacılık…

Dijitalleşme gücü ve teknolojik gelişim hızı sigortacılık sektörünün son dönemdeki en önemli gündemlerinden. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle sigortacılıkta yeni bir konsept konuşuluyor. Tıpkı bankaların “açık bankacılık” konsepti gibi, “açık sigortacılık” konsepti... Açık sigortacılık çerçevesinde sektörde Uygulama Programlama Ara yüzü (API) kullanımı ile dijital verilerden daha fazla yararlanılmaya başlanıyor. Böylece müşterilere çok daha iyi hizmetler sunabilmek, daha fazla müşteriye ulaşmak mümkün hale geliyor. Açık sigortayı benimseyen sigorta şirketleri daha fazla iş fırsatına açık oluyor. Açık sigorta, sigortalılara ürünleri ve hizmetleri için daha büyük bir pazar sağlıyor. Bu sigorta türünü benimseyen sigortacılar, özel bilgi ve veri hizmetlerinden daha iyi gelir elde edebiliyorlar. 

Capgemini2’nin bu konu ile ilgili makalesinde açık sigortacılık ekosistemi yaratmanın sektöre getirdiği faydalar şu şekilde belirtilmiş;

  • Girişimlere yeni uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturmalarını sağlayarak firma çapında inovasyonu desteklemek.
  • Daha iyi kullanıcı deneyimi yaratmak.
  • Dijital olarak bütünleşmiş bir ekosistem yaratmak.

Sigorta endüstrisinde kullanılan açık sigorta terimi temelde yeni hizmetler, uygulamalar ve yenilikçi iş modelleri oluşturmak için hizmet ve veri sağlamayı ifade ediyor. Teknik açıdan bakıldığında açık sigortanın ana konsepti, açık uygulama programlama ara yüzü (API) mimarisinden oluşuyor. Bu bağlamda açık API'lara erişim; farklı sigortacılar, girişimler, bankalar, InsurTech'ler (Fintech modelinden esinlenen teknolojiye dayalı sigorta girişimleri) ve diğer kuruluşlar arasında veri paylaşımına izin vermiş oluyor. Yani açık API’ları bünyelerinde barındıran sigortacılar InsurTech’ler tarafından geliştirilen yenilikçi çözümleri ve iç modellerine kolayca ulaşabiliyor. Örneğin girişimciler açık sigorta ile birlikte sadece diğer sitelerdeki gibi fiyat karşılaştırmasından değil veri analizleri ve yapay zeka olanaklarından da yararlanabiliyor.

Benzer Yazılar

AGITO UPDATE
SİGORTA SEKTÖRÜ
Türkiye Sigorta Sektörü 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde Buluştu!
Devamını oku
INSURTECH
SİGORTA SEKTÖRÜ
BİLİNİRLİK VE ÖDÜLLER
Agito’dan Yeni Bir Uluslararası Başarı!
Devamını oku
SİGORTA SEKTÖRÜ
INSURTECH
Salam Azerbaycan!
Devamını oku
Dijital dönüşümün ilk
adımını birlikte atalım.