Gelecek için Sektörün Insurtech’e Yatırımı Şart

Sigortacılık paydaşlarının da insurtech yatırımlarının bu bağlamda artarak devam edeceği ön görülüyor.

January 6, 2023

Günümüzde teknolojinin girmediği alan kalmazken bu alandaki gelişmelerden en yoğun pay alan sektörlerden biri sigortacılık oldu. Sigortacılık sektörü teknoloji ile birleşerek yeni bir yapıya büründü. Özellikle insurtech ve fintech alanlarına yatırımların artmasıyla, sektördeki hizmet kalitesinin artacağı düşünülüyor. Sigortacılık paydaşlarının da insurtech yatırımlarının bu bağlamda artarak devam edeceği ön görülüyor.

Sigortacılığın gelişimin yollarının başında teknolojik adaptasyon ve gelişim geliyor. Bu kapsamda insurtech yatırımları ve hizmet gelişimi sektörün gelişiminde odak noktası oluyor. Bu anlamda sigortalılar tarafından internet sitesinden, mobil uygulamadan sigorta hizmetlerine ulaşılması sigortanın dijitalleşmesinin ilk adımları olarak gösterilebilir. Bu bağlamda günümüzde sıklıkla karşılaşılan konsept “Insurtech” (Insurance & Technology) oluyor. Temelde Insurtech’in misyonu, sigorta firmalarının ve bütün sigorta endüstrisinin faaliyetlerini geliştirecek inovatif teknolojik çözümler sunmak. KPMG’nin verilerine göre yeni nesil sigortacılık anlayışını tasarlayan Insurtech konseptinin 2028 yılına kadar küresel çapta 60 milyar doların üzerinde pazar büyüklüğüne ulaşması öngörülüyor. Büyük sigorta şirketlerinin kendi gelecekleri için ana stratejilerinin merkezine Insurtech’i koyması şart.

Dünyada insurTech alanında en büyük atılım yapan ülkeler ABD, İngiltere, Almanya ve Hollanda

Insurtech, geleneksel sigortacılıktan farklı olarak daha müşteri odaklı çözümler sağlıyor ve sabit maliyetlerin düşürülmesi için teknolojik çözümlerin geleneksel endüstriye entegre edilmesini amaçlayarak yeni nesil sigortacılık anlayışını tasarlıyor. Dünya genelinde dijital girişimlere yapılan yatırımlar her geçen yıl artmakla birlikte insurtech sektörü, bu girişimler içerisinde ön sıralarda yer alıyor. CB Insights ve Willis Towers Watson’ın yürüttüğü çalışmalara göre insurtech’e 2013 yılında 276 milyon dolar yatırım yapılırken 2015’te yapılan yatırım 2,721 milyar dolara kadar çıktı. Ayrıca 2021 yılının sadece ilk üç çeyreğinde insurtech’e 10 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Global Insurtech Market 2021 raporuna göre küresel insurtech pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 60,98 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca 2021’den 2028’e kadar yüzde 48,8’lik bir CAGR (yıllık bileşik büyüme oranı) kaydetmesi öngörülüyor.

FinTech yapısında giderek etkisi artan, sahtekarlık ve dolandırıcılıklara engel olması beklenen Blockchain teknolojisinin Fintech ve InsurTech girişimleri ile etkisini arttırması bekleniyor. Zamanla değerinin daha çok anlaşılacağı belirtilen blockchain’in birçok alanda katma değerli ürün ve hizmetin ortaya çıkmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.

Benzer Yazılar

INSURTECH
SİGORTA SEKTÖRÜ
BİLİNİRLİK VE ÖDÜLLER
Agito’dan Yeni Bir Uluslararası Başarı!
Devamını oku
SİGORTA SEKTÖRÜ
INSURTECH
BAŞARI HİKAYESİ
MetLife Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Ortağı Agito Oldu
Devamını oku
SİGORTA SEKTÖRÜ
BES’te Yeni Dönem: Hediye Edilebilecek
Devamını oku
Dijital dönüşümün ilk
adımını birlikte atalım.