Metaverse Sigortacılığı Yeni Bir Boyuta Taşıyacak mı?

Metaverse teknolojilerinin sigortacılık sektörüne katacağı gelişimler de merak ediliyor.

January 6, 2023

Metaverse, 3 boyutlu ve içeriğini kullanıcıların oluşturdukları sanal dünya olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok sektörde pek çok iş koluna etki edeceği düşünülen metaverse, sigortacılık sektöründe de önemli gündem başlıklarından birini oluşturuyor.

Metaverse kavramı ilk kez Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de ortaya çıktı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte çevrimiçi 3 boyutlu kurgusal bir dünya yaratıldı. “Meta-evren”in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. İnsanların avatar denilen kişiliğinin grafiksel bir temsili ile hareket edebildiği, arsa dahi satın alabildiği metaverse, sanal dünyada vakit geçirenlerin uğrak yeri haline geldi.

Hem görsel hem de sosyal içerikler barındıran metaverse bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde kişinin yapay bir fiziksel ortama girilmesini sağlıyor. Metaverse sayesinde kişi, fiziksel gerçeklikle arttırılmış ve sanal gerçekliği bir arada yaşıyor. Son dönemde sanal bir kamusal alanın oluşturulduğu metaverse evreninde kendi para birileri dahi çıkarken, bu sanal dünyada arsa da alınabiliyor.

Sigorta sektörü hem hızla dijitalleşen hem de mevzuatlarıyla bu değişime en çabuk ayak uyduran sektörlerden biri. Bu noktada metaverse teknolojilerinin sigortacılık sektörüne katacağı gelişimler de merak ediliyor.

Potansiyel NFT satışları, kripto paraların internet ortamında ya da internete bağlı olmadan güvenli bir şekilde saklanması ve yeni teknolojik ürünlere duyulacak ihtiyaçlar bu anlamda yetkin personelin işe alımı ve eğitimine yönelik ciddi bir çalışmayı beraberinde getirdi. Bu alanda büyük bir istihdam artışı söz konusu. Metaverse kavramı küçük, orta ve büyük ölçekli sigorta şirketleri ile aracıların yatırım stratejilerinde köklü değişiklikler meydana getirecek. Uzmanlara göre  ilerleyen yıllarda metaverse evrenine yatırım yaparak faaliyetlerini yürüten sigorta şirketleri ve aracıların sayısında artış olacak. NFT teknolojisinin getirdiği yeniliklerle birlikte sigorta dünyasına giriş yapabilmesi adına hukuki bir tanımlamaya da muhtaç olduğunu belirten uzmanlar, bu alanda yeni sigorta kuralları oluşmasını bekliyor.

NFT şu anda gündemde olan bir konu ve hackerlar şimdiden NFT’leri çalma yolları geliştirip, sıfır-gün saldırılarını NFT olarak satmayı başardılar. Uzmanlara göre bu konu, sadece siber güvenlik şirketlerini değil, sigorta şirketlerini de yakından ilgilendiriyor.

Siber güvenlik poliçelerinin giderek yaygınlaştığı göz önüne alındığında, saldırıların nasıl değerlendirileceği, teminatların hangi kriterlere göre hesaplanacağı sigorta şirketlerinin zarar etmemesi açısından kilit nokta niteliğinde.

Benzer Yazılar

DİJİTAL DÖNÜŞÜM
SİGORTA SEKTÖRÜ
Geleceğin Sigortacılığı: Teknoloji Sigorta Sektörünü Nasıl Şekillendiriyor?
Devamını oku
INSURTECH
BİLİNİRLİK VE ÖDÜLLER
Agito, Bilişim 500’de 9. Yılını Birincilikle Kutladı
Devamını oku
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
SİGORTA SEKTÖRÜ
INSURTECH
Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümü: Gelecekle Bütünleşmek
Devamını oku
Dijital dönüşümün ilk
adımını birlikte atalım.